Hej alla trädgårdsentusiaster!

Jag vill idag prata om ett problem som många av oss trädgårdsälskare kämpar med – sniglar, och i synnerhet mördarsniglar. Dessa små kryp kan göra enorm skada på våra älskade trädgårdar om vi inte tar itu med dem på rätt sätt.

Jag hade en hel del problem med det förut i min förra trädgård och jag tänkte därför berätta ett ovärdeligt tips jag kom över du måste läsa om du har problem med mördar sniglar i din tomt.

Vad gör sniglar som förstör trädgården?

Sniglar kan orsaka stor skada på flera olika sätt:

 • Äter blad och stjälkar: Sniglar älskar att gnaga på mjuka, saftiga delar av växter. De går ofta på unga plantor och blad, vilket kan förstöra hela grönsaksbäddar och blomsterrabatter. Sallad, kål och många prydnadsväxter är särskilt utsatta.
 • Gör hål i frukter och grönsaker: De kan gnaga hål i frukter och grönsaker, vilket gör dem oätliga. Jordgubbar, tomater, squash och potatis är några av deras favoriter.
 • Lämnar slemspår: Sniglar lämnar efter sig slemspår när de rör sig. Dessa spår är inte bara oestetiska utan kan också locka till sig andra skadedjur.
 • Försvagar växter: Genom att äta på plantorna försvagar sniglar dem, vilket gör dem mer mottagliga för sjukdomar och andra skadedjur.
 • Dödar unga plantor: Ibland kan sniglar äta upp hela unga plantor, vilket kan förstöra en hel gröda innan den ens har hunnit växa till sig.

Vad är mördarsniglar?
Mördarsniglar, eller spansk skogssnigel som de egentligen heter, är en särskilt besvärlig typ av snigel. De är stora, kan bli upp till 15 cm långa, och de reproducerar sig i en rasande takt. En enda mördarsnigel kan lägga upp till 400 ägg per år! Dessutom har de få naturliga fiender här i Sverige, vilket gör att de kan föröka sig ohämmat.

Hur bekämpar man mördarsniglar?

Jag fann denna utmärka guide med tips om hur man blir av med sniglar i trädgården som verkligen minskat antalet sniglar i min trädgård.

Hur trivs mördarsniglarna då?

Vilka tomter är mer utsatta, menar ska man köpa en tomt för att bygga hus eller hus med tillhörande tomt. Kan man ju faktiskt göra några smarta val.Vilket jag själv gjorde när jag köpt en ny tomt och byggde hus för att skapa mig en fruktträdgård av

 • Mördarsniglar trivs i fuktiga och milda klimat. Har du en trädgård i högfuktighet och mycket regn kan det skapa en gynnsam miljö för mördarsniglar.
 • Trädgårdsutformning och växtval
  Sniglar dras till fuktiga och skuggiga platser
 • Jordtyp och fuktighet
  Jordens struktur och fuktighet spelar en stor roll. Mördarsniglar föredrar fuktig och löst packad jord där de lätt kan röra sig och lägga ägg.
 • Brist på naturliga fiender
  Naturliga fiender som igelkottar, fåglar och grodor hjälper till att kontrollera snigelpopulationen.
 • Omgivande landskap
  Om din trädgård gränsar till områden med hög snigelpopulation, som exempelvis övergivna fält eller parker,  så kan det öka risken för att sniglarna migrerar till din trädgård.
 • Mänskliga faktorer
  Vi kan oavsiktligt bidra till spridningen av mördarsniglar när vi flyttar trädgårdsväxter, jord eller kompost som innehåller snigelägg.

Lycka till i kampen mot sniglarna och fortsätt njuta av din trädgård! 🌱🐌

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *