Sedan inte en alltför avlägsen tid sedan har en ny byggform tillkommit. Här finns det givetvis också blandade prisklasser, liksom det gör i de flesta andra segment på marknaden. Modulhus erbjuder attefallare med hög standard. Här är det fin design och bra kvalitet som gäller.

Ny slags byggnation

Attefallshus eller en sk. “attefallare”, är en ny slags standardiserad byggnation som döptes efter den tidigare bostadsministern, Stefan Attefall. Idag får husen vara maximalt 30 kvm med 4 meter nockhöjd, inledningsvis rörde det sig om bara 25 kvm. Det fina med attefallshusen, är att de (i regel) inte kräver bygglov. Det finns givetvis undantag och restriktioner. 

Det kan till exempel röra sig om att man inte får placera dem alltför nära grannar. Det kan till exempel också vara att man inte får bygga dem intill historiska byggnader där de inte passar in. Jag går inte in på detalj vilka särskilda regler som gäller men använder man sunt förnuft så brukar det många oftast gå bra.

Dessa attefallshus kan användas till 5 olika slags ändamål. 

  • Liten bostad
  • En extra bostad 
  • Komplementbyggnad
  • Tillbyggnad
  • Nya takkupor

Friggebod eller attefallshus?

Skillnaden mellan en friggebod och ett attefallshus är framförallt att attefallaren är klart större i yta. Attefallshus får vara max 30 kvm, friggebodar däremot får bara vara maximalt 15 kvm. Attefallshus kräver inte något bygglov men det kräver en bygganmälan med startbesked till byggnadsnämnden. Friggebodar får inte (utan dispens) placeras på strandskyddade tomter och får inte heller ha högre nockhöjd än det stora huset. Attefallshus däremot, kräver en större tomt eller trädgård, eftersom att ytan är mycket större. 

Hjärtat i trädgården

Attefallshus går att köpa på nätet för ett överkomlig kostnad. När du investerar i ett Attefallshus, så kan det finnas olika anledningar till att göra det. Visst kan det finnas ett praktiskt behov av det. Man kanske ska ta hand om en ensamkommande flykting eller har behov av ett garage. 

Det kan också bli ett fantastiskt trädgårdshus med bra planering och rätt förutsättningar. Tänk dig att du äter en härlig måltid med din partner eller familj i ett växthus, ett lusthus eller ett trädgårdshus. Rätt placering i trädgården är väldigt viktigt! Du kanske vill ha en härlig utsikt, eller integritet. Du vill säkert att det inte ska vara besvärligt att ta sig in, eller för långt bort. Se gärna till att dekorera vackert. Plantera gärna klängväxter eller andra passande plantor intill väggen. Varför inte göra en liten väg från huset? Ingenting är så tråkigt som en helt opersonlig trädgård helt utan växter och estetik. 

Är du ändå inte den typen som gillar vinprovningar i solnedgången, överflöd av blommor, exotiska träd och buskage med en massa insekter och igelkottar? Lugn, man kan också skapa en mer minimalistisk trädgård och få in ett riktigt snygg attefallare. Det finns så klart (t.ex. hos modulhus) varianter som skiljer sig väsentligt i design och stil. Vissa har en lantlig prägel, andra är väldigt moderna med raka linjer och mycket glas. 

Sedan kan en “komplementbyggnad” användas på väldigt många olika sätt. Jag har personligen sett exempel på annorlunda småhus i trädgården. Till exempel såg jag en man som hade byggt en liten men väldigt ambitiös biograf i trädgården. Han hade en stor bioduk, projektor och riktiga biostolar. Den var inredd precis som en vanlig biograf hos SF fast möjligen i något mindre format. Det är det som är så fantastiskt med design, inredning, byggnationer och trädgård. Du lägger själv grunden till det du vill ha!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *