En egen pool kan rädda sommaren om vattnet är för kallt eller badplatsen för långt bort. Att bygga pool behöver inte vara komplicerat, och det går enkelt att anpassa poolens både design och byggprocess efter olika plånböcker och hantverkskunskaper. Här berättar vi vad du ska tänka på om du funderar på att uppfylla dina pool-drömmar.
1. Var ska poolen vara?
Förmodligen har du redan en inre bild av var i din trädgård poolen ska vara. Den ultimata platsen är solig en stor del av dagen och långt bort från träd vars löv kan falla i poolen. Att göra en pool som är nedgrävd i marken är snyggt men kräver extra arbete i form av grävande, bortforsling av jord och eventuellt flytt av buskar, träd och planteringar. En pool som står på marken är enklare men kan kräva en inramning av en altan för att bli riktigt snygg.
2. Behövs bygglov?
I normala fall behövs inte bygglov för ett poolbygge. Undantag är om du ska ändra marknivån eller bygga en hög altan runt poolen. Kontakta din kommun för säkerhets skull!
3. Hur ska poolen se ut?
Nästa steg är att bestämma poolens utseende och storlek. Gör en skiss och prova också att märka ut poolens yta i trädgården så att du får en känsla för hur mycket plats den kommer att ta upp. Vanliga poolstorlekar är 4*8 eller 3*6 meter med ett djup på 1,5 meter. De allra flesta pooler är rektangulära. Vill du ha en större eller mer unik pool går det att lösa men det kan bli betydligt dyrare. För att göra poolen mer fantasifull kan du i stället välja olika inredning och tillbehör, som trappor, kantsten och lampor.
4. Gör en budget
Samtidigt som du skissar på poolens design bör du påbörja arbetet med en budget. En pool av enklare modell kan kosta under 100 000 kronor om du gör en del av arbetet själv men priset varierar väldigt beroende på poolens design och material. Ta in offerter från olika företag och glöm inte att ta med kostnader för eventuell markentreprenad inklusive återställning av mark runt omkring poolen, montering (om du inte gör det själv), el-installation samt tillbehör och poolmiljö som lampor, värmepump med mera.
5. Välj din pool
När du väljer pool bör du förutom kostnader och utseende även tänka på kvalitet. En pool av billigare material kan bli dyr i längden. Vi rekommenderar en så kallad Thermopool som är gjord av betong. Den håller längre (upp till 100 år) och går att ha både som nedgrävd pool och stående på marken.
6. Boka markentreprenörer och montörer
Om du ska ha en nedgrävd pool bör du börja med att boka markentreprenörer som kan hjälpa dig med detta. Vill du ha hjälp med monteringen av poolen måste du även boka det. Många försäljare av pooler, som POOLGIGANTEN, har egna montörer som är experter på just deras pooler och det kan vara smart att använda dem för att undvika dyrbara misstag.
7. Bygg poolen
Om du utför monteringen poolen själv får du räkna med att det kan ta ett par veckor innan den är klar för ett bad. Arbetet är dock inte speciellt svårt och kan jämföras med att bygga en altan.
Lycka till med poolbyggandet i sommar!