Att hålla koll på inomhusklimatet är nyckeln till ett hem där alla trivs och mår bra. Det är ju inte bara våra växter som behöver rätt miljö för att frodas – vi människor är precis likadana. Ett dåligt inomhusklimat kan ställa till det ordentligt, både för kroppen och knoppen. Häng med nu, så ska vi kika på vad som gör inomhusklimatet så viktigt och vilka tecken du ska vara vaksam på för att se om luften i din bostad inte är på topp.
Varför ett bra inomhusklimat är A och O:
Hälsan först: Rena och fräscha luften är grunden för ett piggt immunförsvar. Det håller borta allt från förkylningar till allergier.
Trivsel på hög nivå: Ingen vill frysa eller svettas i sitt eget hem. Rätt temperatur och fuktighet gör att du sover bättre och känner dig mer som hemma. Skärpan i behåll: En bra luftmiljö gör att du tänker klarare och presterar bättre, vare sig det är hemma, i skolan eller på jobbet.
Bygget står starkt: För mycket fukt är fienden till både tapeter och timmer. Att hålla fukten i schack skyddar ditt hus från mögel och förfall. Doft av hem: Frisk luft betyder också att matos, träningssvett och annat som inte doftar rosor hålls borta. Alarmklockor för dåligt inomhusklimat:
Luften står still: Om det känns som att luften är tjock och du börjar nysa eller känna av torra ögon så snart du kliver in, då är det dags att tänka om. Mögel och murrighet: Fuktfläckar och en mustig doft av mögel är tydliga tecken på att allt inte står rätt till med fukten i ditt hem.
Det luktar konstigt: Om det doftar unket eller som gammal rök så är det en hint om att ventilationen inte gör sitt jobb.
Fönster gråter: Kondens på insidan av fönstren visar på att luften inne är för fuktig.
Snuva och klåda: När familjemedlemmarna börjar hosta och nysa mer än vanligt, kan det vara ett tecken på att luftkvaliteten inte är den bästa.
Torrt som i öknen: Sprickor i läpparna och torr hud berättar att luften är för torr. Det drar kallt (eller är för varmt): Om vissa rum känns som isgrottor medan andra är som bastur, då behöver uppvärmningen eller ventilationen justeras.
Vill du minska även på energiförbrukningen i hemmet?
Här kommer några handfasta tips för att göra din villa mer energisnål:
- Isolering som Gör Skillnad En välisolerad villa håller värme och kyla där de hör hemma. Se över isoleringen i tak, väggar och golv för att effektivisera din energianvändning.
- Uppgradera till Energieffektiva Fönster Äldre fönster kan vara energitjuvar. Investera i dubbel- eller trippelglasfönster med isolerande beläggningar för att minska värmeförlust.
- Smart Värmereglering En programmerbar termostat anpassar uppvärmningen efter ditt schema, vilket undviker onödig energianvändning när ingen är hemma.
- Moderna Värmesystem Byt ut gamla värmesystem mot moderna, energieffektiva alternativ som värmepumpar eller kondenserande pannor.
- LED-lampor Byt ut halogen- och glödlampor mot LED-lampor för längre livslängd och lägre energiförbrukning. Solenergi Investera i solpaneler för att producera egen, ren energi och minska din elräkning.
När ska ventilationsrengöring utföras?
Rengöring av din ventilation är inte ett one-size-fits-all jobb. Det beror på en mängd saker, som vilken typ av system du har, hur flitigt det används, och var du bor. Som tumregel är det bra att göra en Ventilationsrengöring minst en gång om året. Men om ditt hem börjar visa några av de här tecknen, kan det vara dags att ta tag i saken lite tidigare:
- Lukter det lite konstigt när ventilationen är på?
- Verkar det som att luften inte flödar som den ska?
- Ser du dammhopar nära ventilationsuttagen?
- Har någon i familjen börjat nysa mer eller känt av andra allergisymtom?
När är det Läge att Ringa in Proffsen?
Att hålla rent i ventilationssystemet är inte alltid så enkelt som det låter. Ibland kan det vara klokt att låta de som verkligen kan sin grej ta hand om det.
Varför Du Vill Ha en Toppenventilation:
- Luften blir renare: Att regelbundet städa ut ventilationen ser till att damm och annat tjafs inte sprider sig i huset.
- Mindre risk för brand: Rengöring tar bort material som kan fatta eld och därmed minskar risken för brand.
- Hejdå till fukt och mögel: Ett skinande rent system håller fukten i schack och stoppar mögel innan det blir ett problem.
- Bättre för hälsan: Att få bort allt damm och pollen från systemet gör underverk för allergiker och astmatiker.
- Du sparar pengar: Ett system som är fullt med skräp måste jobba hårdare och det kostar mer. Rengöring håller det effektivt och energisnålt.