Julen är för somliga en fantastisk upplevelse. Julkul, god mat, spännande presenter och en härlig stämning. Andra föraktar julen, antingen av rent ideologiska skäl. Grupper som kan vara kritiska till den moderna och kommersiella julen kan vara radikala kommunister, islamister eller kristna fanatiker.

Du behöver inte vara en knäppgök eller galning för tycka illa om julen, likaså kan de som har det dåligt ställt eller är helt ensamma på julafton känna en ångest och då kanske det inte heller är så trevligt som många andra kan uppleva.

Få till en lyckad julafton!

Om man utgår från att man har en normal familjekonstellation och faktiskt har eller vill ge bort julklappar så är valet av julklappar en av de viktigaste aspekterna till att få en lyckad julafton. Framförallt barn, men även vuxna kan bli ovänner kring dåliga julklappar. Jag har en vän, vars släkt valde att lotta ut julklappar, vilket slutade i en total katastrof. Två personer (ett par) fick nästan alla julklappar, barnen grät och övriga föräldrar blev jättearga. Nästa jul var de inte ens inbjudna och det tog flera år innan de var välkomna tillbaka. Kontentan är att lottningar och liknande idiotidéer avrådes starkt, liksom val av direkt olämpliga julklappar. Gör gärna research, tänk efter vad personen ifråga faktiskt gillar.

Ett vanligt misstag är att man ger något som man själv vill pracka på personen och ”tycker” att den ska ha. Välj något som den faktiskt kan tänka sig önska sig. Det kan också vara fördelaktigt att välja bra produkter som är hållbart och i god kvalité. Gör lite research kring det du vill ge bort. Denna webbplats för julklappstips är den bästa jag har sett de senaste åren. Slutligen skulle jag vilja poängtera vikten av ansvar som vuxen. Förstör inte barnens julafton genom att bråka framför dem, sup inte ihjäl er och använt sunt förnuft.

Pyssel och julfint

Det som gör julen till en väldigt speciell årstid är stämningen. Julen är skojig inte bara för att det finns presenter och en gemenskap, utan också för att det är trivsamt att vara där. Det som gör en bra jul för många är när någon husmor har fixat med julblommor och bakat knäck. Det kan även att få ensamma och gamla människor att må lite bättre.

Vem som helst mår bättre med god mat, städat, fint och mysigt runtomkring sig. Det kan vara ypperlig åtgärd om man inte har någon att fira med. Våga skäm bort dig själv! Se på TV, lyssna på radio och försök komma på bättre tankar.

Tips på julblommor

Detta är främst en trädgårdsajt så därför ska jag avslutningsvis gå on-topic. Förr i tiden var mistel en väldigt populär julblomma eftersom att unga fick lov att kyssas under dem. Idag är amaryllis, azalea och hyacint desto mer typiska julblommor. Det finns också lite mer exklusiva och klassiska julblommor. Iskonvaljer och julstjärna är bra exempel på det.

Julstjärna tål inte drag och torka, men är oerhört härdig om man hanterar den.Är man förälskad i julblommor skulle man säkert kunna ha den blommande i uppemot 1 år. Hyacinter däremot har en väldigt kortvarig blomning till skillnad från julblomman. Det som är fördel med dem är de luktar väldigt gott. De har minskat i popularitet eftersom att många tar hänsyn till allergiker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *