Att ha en gräsmatta innebär visserligen ett visst mått av klippningsarbete, även om drömmen om en självvuxen äng då och då kan smyga sig på. Dock, för dig som sätter värde på en välskött och frodig gräsmatta, finns det smarta knep för hur klippningen bäst hanteras.

Klippa lite i taget

Så snart vårsolen börjar kasta sina strålar över oss, sätter gräset ofta igång att växa med besked. Det är inte ovanligt att gräset står högt som en miniskog innan gräsklipparen ens har lämnat förrådet för säsongen. Sommaren, med dess resor och äventyr, kan också innebära att gräsmattan inte får den uppmärksamhet den behöver.

Ett nyckelråd är att klippa lite i taget. När gräset börjar närma sig djungelliknande proportioner, applicera regeln om att aldrig klippa mer än en tredjedel av dess längd vid varje klipptillfälle. Detta ger gräset möjlighet att återhämta sig och växa sig starkare utan onödig stress.

 • Klipp aldrig mer än en tredjedel av gräsets aktuella höjd i ett svep
  försök hålla dig till den så kallade tredjedelsregeln . Det betyder att om ditt gräs ståtar med 9 cm höjd, då ska klipparen inte ta mer än 3 cm i taget. På det viset undviker du att stressa gräset och ger det bästa förutsättningar att komma igen starkt. Inte för kort, tack Visst är det något speciellt med en nyligen klippt, kort gräsmatta som sträcker sig som en grön matta framför huset. Men håll i minnet att en alltför kortklippt gräsmatta blir sårbar. Den tål sol och torka sämre och blir en lätt match för ogräs. Sikta på runt 3–4 cm höjd efter klippning för att hålla en fin balans mellan utseende och hälsa.
 • Regelmässighet är nyckeln
  För att hålla gräsmattan i schack under de snabbväxande månaderna krävs det att man är ute med klipparen ofta. Och med en robotgräsklippare blir ju detta enklare, men för oss som fortfarande kör manuellt är det viktigt att inte släpa efter.
 • Låt gräset torka först Ingen idé att klippa en blöt gräsmatta
  – resultatet blir sällan som du tänkt dig. Blött gräs tenderar att lägga sig platt och undkommer klipparens blad, vilket leder till en ojämn och fläckig gräsmatta
 • Timing är allt
  Välj en klipptid som inte stör grannfriden. Mitt på dagen eller tidig kväll funkar bra, så slipper du onda ögat från grannen. Varför inte försöka klippa exakt samma tid som grannen?
 • Ge den lite extra innan vintern
  När hösten knackar på dörren och gräsets tillväxt börjar avta, låt det då växa ut lite extra, kanske upp till 6 cm. Det ger gräsmattan ett skyddande lager inför kylan och minskar risken för att mossa ska få fäste.

Med dessa tips i åtanke kan du hjälpa din gräsmatta att bli både snyggare och friskare. Det handlar om att hitta en balans – inte klippa för ofta eller för sällan, inte för kort eller för långt. Och med lite omsorg och uppmärksamhet kommer din gräsmatta att vara en plats för avkoppling och lek hela sommaren lång. Så, fram med gräsklipparen – ditt gröna hav väntar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *