Här är en kortfattad guide för dig som vill lära dig sköta en golfgreen. Det är ingen bok, men kortfattat hur det fungerar. Vill du läsa mer om golf kan du göra det på golfmagazinet. Det är en trevlig nyhetssajt för alla som gillar just golf.
Så här funkar det
Att lägga ut sand på en green är bland det viktigaste en greenkeeper kan göra. När sanden läggs ut bidrar detta till att greenen blir mer tålig och slitstyrkan ökar. Det förhindrar även att vatten avdunstar och hjälper till att förhindra sjukdomar som gräset kan råka ut för.
Ett viktigt moment i greenskötsel är att klippa den regelbundet. Gräset måste vara väldigt kort klippt för att säkerställa att golfbollen kan rulla bra. Det finns inget fast mått för vilken längd en green ska ha men genomsnittet i Sverige är ca 3,5 mm. Eftersom greenen är väldigt känslig brukar man oftast klippa den med en vanlig gräsklippare istället för en åkgräsklippare. Golfklubben bör klippa greenen varje morgon innan spel drar igång.
En green måste hållas grön och hälsosam för att spelarna ska vara nöjda. Därför vattnas den oftast flera gånger varje vecka. När bevattningen utförs görs det i de allra flesta fall på kvällen. Man gör detta för att spara pengar och vatten. Att vattna tar lång tid, detta hade lett till att spelare hade behövt vänta på att en green skulle bli färdigvattnad om man gjorde det mitt under dagen. Utöver detta så blir det även bättre effekt om man vattnar på kvällen. Det är svalare på kvällen än mitt under dagen vilket gör att vattnet inte avdunstar lika fort och gräset har då större möjlighet att absorbera vattnet.
Ytterligare ett moment som är viktigt är att applicera gödsel. Greenen är faktiskt den del av en golfbana som gödslas allra mest. Anledningen till detta är att gräset på greenen är väldigt känsligt. Man behöver därför hjälpa gräset att motstå sjukdomar och ogräs, detta uppnås genom att gödsla mycket och ofta. När man bygger upp en golfbana med green från scratch, så applicerar man dressjord. Jag har nyligen skrivit om den bästa dressjorden, vilket också kan vara läsvärt.
Sammanfattning
Som man märker krävs det mycket jobb för att sköta en green och få den i perfekt skick. De moment som vi pratat om är endast en liten del av hela processen av att sköta om en green men vi har valt just dessa då de är de mest centrala. Vill man bli expert på detta område, så finns det utbildningar. Man blir en så kallad ”greenkeeper”, det är ett riktigt yrke. Oavsett om du är trädgårdsamatör eller professionell greenkeeper, så hoppas vi att du kan hitta de rätta prylarna här.