Det finns smarta appar för de flesta och för det mesta. Google Maps. Hur smart är inte den till exempel? Det finns många andra mer eller mindre välkända appar, som är bra för det mesta. Matlagning, städning, datorer, bilkörning och förstås trädgårdsarbete (bland mycket annat) kan underlättas med smarta appar. Lev inte i en bubbla, följ istället med i utvecklingen! Behöver du själv ha en app till till exempel firman, så kan rekommendera att man anlitar en riktig IT-konsult!

Smart appar för trädgården

Här är några smarta appar appar som redan finns:

PlantNet – Blommor är mycket svåra att artbestämma utan rätt kompetens. Den kompetenser sitter ofta botaniker och så kallade trädgårdsamatörer, som i verkligheten inte är särskilt mycket amatörer alls. Den här riktigt smarta appen tar hjälp artificiell intelligens för att ge dig det latinska namnet. Du laddar bara upp en bild, sedan pang så har du det latinska namnet. Smidigt? Appen som för övrigt är på engelska, är dessutom utvecklad av 3 stycken franska myndigheter. Du kan alltså förvänta dig att den är ganska pricksäker.

LeafSnap – När det kommer till appen ”PlantNet” ovan, så är den gjord för blommor. Denna fantastiska app har skapats av experter vid University of Maryland, Columbia University och Smithsonian Institute. Ta bra bilder och få latinska namnen på andra växter än bara blommor. Den här appen är på också på engelska.

Gardenize – Denna svenskspråkiga app är till för dig som vill planera dina trädgårdsodlingar. Den bidrar dessutom med informativa artiklar/poddar, som är skapade av riktiga experter. Du kan också dela material, samverka eller utbyta tips med andra användare.

Den kanske finns andra bra appar där ute. Är du nyfiken, så föreslår jag att du tittar i Play Store för Android eller App Store för Apple. Det finns också en del bra tips på bra appar om man bara Googlar lite. Google is always (mostly) your friend!

Vad krävs för en bra app?

Är du själv intresserad av att göra en bra bra app för exempelvis trädgården eller inom något annat område, så krävs både utrustning och rätt kompetens. Få trädgårdsmänniskor är bra på att knacka kod. Det är helt olika stereotyper. Däremot finns det utvecklare som gillar naturen, då det kan vara frigörande, om du är sådan som person att komma bort från kontoret i Stockholm City, eller var man kan tänkas jobba.

Entreprenörer inom trädgård bör veta att det inte är jättebilligt och man kanske inte ska anlita någon på Blocket. Vill man ha en genomtänkt, stabil och användarvänlig app bör man också lägga lite krut på den. Därför är detta mest lämpligt för större företag som till exempel Impecta, Weibulls eller iallafall ett medelstort företag med ett 10-tal anställda. Sedan kanske just du, om du vill göra en app, har det där drivet som krävs för att lära sig. Du bör ha god datorvana. Du bör också ha tid och förmåga att lära dig programmera om du inte redan klarar av det. Mycket av verktygen är gratis dessutom, du kommer långt med Linux och Netbeans.

Gör en bra trädgårdsapp handlar inte bara om att ha resurserna, tiden och pengarna. Idag finns det ett antal appar där ute på marknaden. Alla är inte fantastiska, men en bra grundregel är att komma med något nytt, som inte redan finns eller som är bättre på något sätt. Vad saknas på app marknaden idag? Vad är folk beredda att betala för, om det är en app som ska kosta osv. Detta är saker man får tänka igenom. Precis som vad bekommer trädgård och mycket annat så är det mycket tålamod som krävs för bästa resultat.